Wim Kuipers, beschermheer en adviseur van de Nederlandse school Parasol

Wim Kuipers, pionier van de Costa del Sol, zet zich al ruim 50 jaar in voor het behoud van de cultuur en geschiedenis van de provincies Málaga en Almería en woont het langst van alle Nederlanders in Andalusië. Het is dan ook niet zomaar dat de Nederlandse school Parasol Costa del Sol deze belangrijke persoon als symbolisch beschermheer heeft gevraagd. Wim Kuipers beschermt de socio-culturele belangen van onze stichting, die naast het onderwijskundige aspect een zeer grote rol spelen bij de Nederlandse school. Daarnaast zal hij een adviserende rol bekleden.

Zijn passie voor cultuur en geschiedenis is niet beroepsmatig. Wim Kuipers is afgestudeerd aan de ‘École Hôtelière de Lausanne’ in Zwitserland en de ‘Hogere Hotelschool’ in Maastricht en sinds 1963 zet hij zich in voor het hotel- en restaurantwezen aan de Costa del Sol en Almería. Wim Kuipers was de jongste onderdirecteur van een luxe-hotel in Spanje (Hotel Al-Andalús in Torremolinos), hij was één van de vier oprichters van het ‘Rulotel’ (mobiele restaurantservice op filmlocaties in Almería) en hij was eigenaar van het grootste restaurant van de hele kust. Vele filmsterren en politici (ministers en minister-presidenten), kwamen naar Torremolinos toe om in het restaurant ‘Florida’ aan de Plaza Costa del Sol te eten. Hij behaalde zijn diploma voor Toerisme in Spanje (Escuela de Turismo) en was een succesvol directeur van de nl touroperator ‘Eurotours’ aan de Costa del Sol. Als gediplomeerd makelaar en projectontwikkelaar heeft hij bovendien grote naam gemaakt in zowel Londen, Torremolinos als in Almería met zijn makelaarskantoor WIMA. Wim Kuipers is nog altijd betrokken bij ASIS, met als doel maatschappelijke integratie. Bovendien is hij één van de drie oprichters van de bekende kliniek Santa Elena (Torremolinos).

In 2014 heeft hij als eerste Nederlander in Spanje een eigen plein (Plaza Wim Kuipers) gekregen naast het kasteel in Guardias Viejas (El Ejido, Almería). Diverse prijzen werden in de afgelopen jaren aan hem uitgereikt, o.a.: Premio Lucio Emilio Dafno (cultuurpremie), Premio al Mérito Turístico (Toeristen premie) en de Premio Puerto Marina (Benalmádena Costa). In 2021 is een belangrijke culturele route in Almería (El Ejido) vernoemd naar Wim Kuipers: de ‘Ruta cultural Wim Kuipers’. Een deel van zijn collectie van oude foto’s en historische vondsten is tentoongesteld in een aparte Wim Kuipers-zaal in het Auditorium van El Ejido (Almería).

Op sociaal-cultureel, toeristisch en historisch gebied speelt Wim Kuipers sinds jaar en dag een zeer belangrijke rol in Andalusië. De Nederlandse school Parasol Costa del Sol is daarom zeer trots hem te mogen verwelkomen als symbolisch beschermheer en adviseur en dankt hem hartelijk voor zijn al getoonde toewijding.